הרגלי נשימה אלו מעודדים התקפי אסטמה, נמצאו אצל הסובלים מבעיות נשימה אחרות ואף אצל אלו הסובלים ממתחים חרדות ובעיות קשב וריכוז. לשמחתנו, הרגלים אלו הם רק הרגלים והיוגה מתקנת אותם עם תרגולים מתאימים.
1.
נשימת חזה לעומת נשימה סערפתית – אם נביט על תינוקות נושמים נוכל לראות שהם נושמים עם כל הבטן מעלה ומטה. מבוגרים רבים נוטים לנשום רק דרך החזה ומותירים חלקים חשובים וגדולים בנפח הריאות ללא תפקוד. בנשימת חזה רק החלק העליון של הריאות מקבל אוויר והחלקים התחתונים שחשובים ביותר לתפקוד רגיל ורגוע של הגוף נותרים בחוסר תנועה. בחלקים התחתונים של הריאות מתרכז אוויר ישן ומעופש שאינו מתחלף עם הנשימה. הסיבות לנשימת חזה הן חוסר מודעות עצמית, סיבות נפשיות ורגשיות, יציבה לא נכונה, ישיבה שפופה לאורך זמן, רמות
חרדה ומתח.
2. שאיפה חזקה ומודגשת יותר מנשיפה – וזאת כתוצאה מהישנות התקפים – הסובלים מאסטמה מתקשים להכניס אוויר בזמן ההתקפים ועל כן שואפים חזק יותר. מתרגילי יוגה חווים את תופעה מתקנת בה הנשיפה ארוכה יותר מהשאיפה. הנשיפה הארוכה מעודדת שלווה ורוגע לגוף וההכרה.
3. החזקת נשימה – החזקת נשימה לאחר שאיפה היא תופעה לא מודעת ומוכרת בקרב הסובלים מאסטמה. כתוצאה מכך הלחץ בריאות עולה ומתווסף לזה הקיים. לא רק שמצב זה אינו תורם לרוגע הוא גם מאמץ את הלב יתר על המידה.
4. נשימת פה היא ההרגל לנשום דרך הפה ולא דרך האף. מעבר הפה אמנם פתוח יותר בדרך כלל לזרימת אוויר מאשר מעברי האף אך הנשימה דרך הפה אינה מקבלת את היתרונות שבנשימה דרך האף שהם חימום האוויר, סינון חלקיקים לא רצויים וליחלוח האוויר. משום כך נשימת פה מעודדת יצירת ליחה וגירוי נוסף במעברי האוויר, בגלל כניסת אויר מזוהם וקר.
5. נשימת יתר – הסובלים מאסטמה נוטים לנשום בקצב פי שתיים ואף גבוה יותר מהנורמלי. על פניו נראה שהם לוקחים פי שתיים יותר חמצן אך האמת היא שהם מאבדים יותר CO2 מהרגיל. עם רמת CO2 נמוכה יותר רמת החומציות בדם עולה. כתוצאה מכך ההמוגלובין בדם מחזיק את מולקולות החמצן יותר בחוזקה ותאי הגוף מתקשים יותר לקבל את כל החמצן להם הם זקוקים. תופעה זו מעודדת נשימת יתר כפיצוי על כך, מה שמעודד שוב את התופעה להחמיר. נשימת יתר נוטה גם לייבש ולקרר את דרכי הנשימה ולגרום לעודף מתח מנטלי.
ששת הרגלי נשימה שתיארנו עשויים להופיע בחלקם או כולם אצל כולנו וכל אחד מהם גורם לכך שמערכת הנשימה אינה מתפקדת כהלכה. בגלל הקשר הישיר למערכת העצבים והמוח, קשיי נשימה מפירים איזון שכלי ורגשי באופן מידי. בדרך כלל רובנו לא שמים לב כלל לנשימה אלא אם כן אין לנו מספיק אוויר. העניין הוא שגם כאשר יש לנו לכאורה מספיק אוויר, אנו מזניחים את המערכת החשובה ביותר לקיומנו – הרי לא נשרוד ללא אוויר יותר ממספר דקות. לתרגל יוגה אומר שתשומת הלב שלנו ערה יותר לכל מה שקורה עם הנשימה גם כאשר הכל לכאורה כשורה.
פנו אלינו למידע נוסף