פריסה ארצית

עמידה מול הזמן – איך היוגה מטפחת את עמוד השדרה

 

על פי היוגה גילנו אינו נקבע על ידי מספר שנות חיינו אלא על פי מצבו של עמוד השדרה שלנו. הדרישות הפיזיות מעמוד השדרה שלנו הן רבות ואף סותרות זו את זו. היוגה שומרת, מטפחת ואף מתקנת את מצבו של עמוד השדרה ומכינה אותו לבגרות נפשית ורוחנית. מאמר ראשון בסדרה מתאר את השפעת תרגול היוגה על עמוד השדרה מבחינה פיזית.

 
עמוד השידרה – מבנה ודרישות
עמוד השדרה הוא הבסיס והציר ליציבה ולתנועה. בלעדיו לא נוכל להיות זקופים, לא בישיבה ולא בעמידה. בנוסף הוא מהווה את הנתיב המרכזי לתקשורת העצבית בין המוח לגוף וכל זאת תחת דרישות של עומסים, תנועה וזעזועים. הדרישות מעמוד השדרה הן:
1. יציבות וזקיפות מול כוח המשיכה ומול כוחות נוספים
2. גמישות ותנועתיות בכל ציר – קדימה, אחורה, לצדדים (תנועה לטרלית) ובפיתול
3. בלימת זעזועים
4. בסיס יציב לצלעות, האגן והגולגולת
5. נתיב חלול למעבר עצבים ונוזל המוח השדרתי CSF
6. קישורים לשרירים ורצועות
מבנה עמוד השדרה משקף את הדרישות הללו באופנים הבאים:
עמוד שדרה

איור מס' 1

1. תנועתיות – עמוד השדרה מורכב מעשרים וארבע חוליות מהצוואר עד למותן ועוד כשמונה עד עשר חוליות נוספות שחלקן מאוחות בעצם העצה ובעצם העוקץ. תנועתיות עמוד השדרה נובעת מסך כל התנועות החלקיות של החוליות זו ביחס לזו.
2. יציבות– החוליות זקופות כתוצאה מעבודה מתמשכת של השרירים זוקפי הגב העוברים לאורך, לרוחב ובאלכסון בין החוליות בשכבות שונות.
3. בלימת זעזועים –  החוליות מופרדות על ידי טבעות סחוס (דיסק בין-חולייתי) המכילות חומר ג'לטיני הסופגות לחץ של עד מאות קילוגרמים לכל סמ"ר. הדיסקים בולמים את הזעזועים המופעלים על עמוד השדרה. לאורך עמוד שדרה תקין קיימות 3 קשתות – צווארית,חזית ומותנית המאפשרות לכוחות וזעזועים לעבור בזוויות משתנות המפזרות את הזעזועים הללו במעלה עמוד השדרה.
4. קשת החזית מאפשרת את החלל הנדרש לבית החזה ולמבנה הצלעות וחגורת הכתפיים.
5. בתוך החוליות עובר חוט השדרה ומתפקידי עמוד השדרה להגן על חוט השדרה המהווה חלק ממערכת העצבים המרכזית.
6. בחוליות זיזים רבים המאפשרים חיבור לשרירים.

השפעת הגיל על עמוד השדרה

ללא טיפוח היציבה מפתח הגוף את ההרגל לקרוס עם כוח המשיכה ולפתח את הסימנים הבאים:

1. חגורת הכתפיים נעה קדימה בדרך כלל על חשבון התיישרות הקשת המותנית
2. הראש שעדיין רוצה להביט קדימה (ולא מטה) מגדיל את הקשת הצווארית
3. מרכז הכובד שנע קדימה בעקבות חגורת הכתפיים השמוטה דורש תנועה נגדית מכיוון הברכיים –על ידי כיפופן האגן נע לאחור ומפצה על תנועת מרכז הכובד קדימה
4. התכווצות והתנוונות הדיסקים הבין-חולייתיים
יציבה וזקנה

איור מס' 2

למכלול התנועות האלה השפעות רעות על תפקוד הגוף כמו למשל נשימה שטוחה בעקבות שקיעת חגורת הכתפיים והקטנת השטח לתנועת הריאות, מתח גדול יותר וכאבים בצוואר ובשכמות, קיצור שרירי הבטן, תנועת רגליים קצרה יותר ויכולת בלימת זעזועים מוקטנת.
השפעות היוגה על שינויי יציבה אלה
1. חיזוק והגמשת שרירי הגב עד לשכבות העמוקות ביותר
2. פתיחת בית חזה ותנועה נגדית להתגבנות
3. שמירה על הקשתות הטבעיות של הגב
4. חיבור נכון וגמיש עם האגן, הגולגולת והגפיים
5. תיקון הרגלי יציבה לא נכונים וחלוקות משקל לא מאוזנות. תרגול יוגה טיפולית יכול לתקן הרגלי יציבה לקויים אלה   טרם השינוי השלדי ולאפשר איכות חיים ללא כאבים במצבים של פריצת דיסק, בלטים וכדומה
6. שמירה על תקינותם של הדיסקים הבין חולייתיים.
בנוסף, מאפשרות תנוחות היוגה תנועה בכל ציר אפשרי, שהיה נכונה בתנוחות דורשת התחזקות והתארכות בעת ועונה אחת. להלן שתי דוגמאות הממחישות זאת:

חצי כיפוף קדימה

תנוחת Ardha Uttanasana: הרמת הידיים לגובה הכתפיים דורשת את המנוף החזק ביותר עבור גב ישר. בעת השתרשות מטה ההתארכות המתבקשת היא בין האצה לבין כפות הידיים. שהיה בנוחה זו מחזקת מאוד ומאריכה את הגב.

 

תנוחת Dwi Pada Salabhasana : תנוחה זו עובדת חזק על זוקפי הגב ושרירי הבטן. כאן הבטן משתרשת והרגליים והידיים פועלות כמנוף המתארך לשני הצדדים. ריכוז באמצע בזמן ההתארכות שומר על הגב התחתון.
חיזוק זוקפי הגב
לסיכום
הזמן , כוח המשיכה והרגלי היציבה מתבטאים ביתר שאת עם ההתבגרות וההזדקנות. לשמור על עמוד שדרה חזק וגמיש היא משימה. אנו נעזרים ביוגה בכדי להניע את עמוד השדרה בכל המישורים, להאריך ולחזק בו זמנית. 

קידום אתרים

עיצוב ובניית אתרים