מערכת הלימפה, Lymphatic System, אחראית על ניקוי הגוף מחומרי פסולת, רעלנים, מחלקי תאים שנהרסו, תאים ממאירים ומחיידקים. למרות חשיבותה היא אינה זוכה לתשומת לב הראויה לה ולרוב מתעורר בה העניין במקרה של מחלה. על המערכת הלימפתית משפיע אורח החיים שלנו והתנועה הפיזית של הגוף וכאן נכנסת היוגה לתמונה
ניתן להמשיל את מערכת הלימפה לאגף התברואה בעיר גדולה שאחראי על ניקוי האשפה והפסולת באופן תמידי. ידוע לכל שכאשר אגף זה אינו פועל כראוי, זבל נערם ומצטבר והופך לסכנה בריאותית. כך גם מערכת הלימפה. כאשר היא אינה מפקדת כראוי, עובר הגוף לרמות רעילות גדולות יותר והמתמודדות עימן יוצרות תסמינים של כאבים, חולשה, התקררות, ברונכיט ומחלות כרוניות.
מבנה מערכת הלימפה
מערכת הלימפה בנויה מצינורות הולכה של נוזל הלימפה וכ- 400-700 קישורים (nodes) ומספר בלוטות: הטימוס, הטחול והשקדים. תפקיד הטחול הוא למחזר תאי דם אדומים והטימוס אחראי על תאי T של המערכת החיסונית. בלוטת הטימוס מתנוונת עם הגיל אך יכולה להישאר פעילה ומתפקדת גם בבגרות עם אורח חיים נכון הכולל פעילות גופנית. רקמות הגוף ספוגות בנוזל הלימפה שהוא דמוי פלזמה. בגוף יש פי 2 כמות של נוזל לימפה לעומת הדם והוא בנוי מ 96% מים, חלבונים, חומצות שומן, הורמונים ופסולת. הגוף עסוק כל העת בהתחדשות ובטיהור. בכל יום עליו לבנות 30 מיליארד תאים חדשים בתהליך אנבולי (בניית רקמות) אבל בכדי לשמור על איזון (הומיאוסטזיס) עליו להרוס כמות דומה של תאים ולנקות את שאריות התאים האלה. תהליך זה נעזר במערכת הלימפתית.
תפקידיה של מערכת זו
• הסעה והסרה של נוזלים ופסולת בין רקמות
• קליטה והעברה של חומצות שומן ושומנים לזרם הדם
• מערכת הקישור של הרקמות עם המערכת החיסונית שנמצאת בקשרי הלימפה (nodes). בכך מודיעות הרקמות על פלישה של גורמים זרים לגוף
• ניקוי פלזמת הדם והרקמות מפסולת, רעלנים ושאריות תאים
אורח החיים שלנו: פעילות גופנית מספקת, המזון ומהשקאות שאנו שותים, השינה, חשיפה לחומרים דרך העור ומצבינו המנטאלי משפיעים של תפקוד מערכת הלימפה.
כיצד היוגה מסייעת לתפקוד מכסימלי
נוזל הלימפה נע מכיוון הפריפריה של הגוף (הקצוות) פנימה לעבר הלב. הנוזל אינו מונע על ידי משאבות אלא על ידי התכווצויות של שרירי השלד. משום כך, להישאר זמן רב ללא תנועה כמו בישיבה על כיסא "מרעילה" את הגוף היות ואין פעילות שרירית המניעה את נוזל הלימפה. תנוחות יוגה המפעילות את הרגליים והידיים יעילות בהסעת נוזל הלימפה בגוף:
– תנוחות הפוכות מעוררות את נוזל הלימפה ברגליים לנוע ביתר קלות מטה לעבר הלב.
– תנוחות המבוצעות על הבטן כמו קוברה וקשת יוצרות תנועה ועיסוי גם באיברים הפנימיים.
– תרגול היוגה הוא מסג' עצמי לגוף ותנוחות וסדרות מסוימות לוחצות ומשחררות קישורי לימפה בגוף כמו למשל "ברכה לשמש" על שלל הואריאציות שלה.
– "ברכה לשמש" מפעילה גם את שרירי החזה ומעסה את בתי השחי והמפשעות שם מצויים קישורי לימפה רבים.
– נשימות עמוקות בתנוחות מסוימות מעודדות זרימת וניקוז של נוזל הלימפה.
אורח חיים
מה אנחנו אוכלים – הרגלי היומיום שלנו משפיעים ישירות על תפקוד מערכת הלימפה. אורח חיים יוגי פשוט מעודד תזונה של אוכל טבעי שאינו מתועש. באוכל מתועש מצויים רעלנים רבים, חומרי שימור, חומרי טעם וריח, חומצות ומלחים שזרים ואף רעילים לגוף. הגוף חייב לפנות אותם באמצעות המערכת הלימפתית. כמו כן נספגים חומרים שאנו מורחים על העור ישירות לקישורי הלימפה. משום כך בחרו את הדאודורנט והקרמים בקפידה או הימנעו מהם כליל.
מה אנחנו שותים – בכדי שהמערכת הליפתית תעבוד כשורה היא חייבת אספקת מים טריים. משקאות קלים, קפאין (קפה ותה) ואלכוהול גורמים להתייבשות והשתנה מוגברת. משקאות אלה מייבשים את הגוף והם אינם מרווים אותו. כמו כן הם מכילים את אותם חומרי פסולת אותם מערכת הלימפה מנסה לנקות. מומלץ להימנע לחלוטין משתיית משקאות אלה בכדי לעזור למערכת הלימפה לתפקד כשורה. הרבה מסמני ההתייבשות של הגוף אינם מפורשים נכונה על ידנו – כאבי גוף וראש בדר"כ מסמנים התייבשות, בעוד ששתיית קפה, תה ומשקאות קלים אינם מרווים את הצימאון התאי. לסיכום- שתו הרבה מים .
מה אנחנו חושבים – רגשות שליליים או מודחקים, מחשבות שליליות ומחלישות פוגעות במערכת הלימפית ומייצרות פסולת נוספת אותה הגוף מנסה לנקות. תרגול יוגה כולל ניקוי משקעים רגשיים אלו. במידה ואתם סובלים ממתח, פחד, חרדה מחשבות תקיפה אובססיביות – תרגלו יוגה ומדיטציה שמתאימות לניקוי המשקעים הללו (סמסמקרות). רגשות שליליים הם גם תוצר של גירויים חיצוניים מטלוויזיה, רדיו ושיחות. היו ערים לגרויים שליליים, הימנעו או עשו פעולות לטיהור ההכרה לאחר מכן. במקביל דאגו לשינה טובה ורצופה.
אורח חיים כזה מותאם לארבעת ההתוויות של היוגה לפי פטנג'לי שתי הראשונות מתייחסים לנקוי המתחיל מהגוף ושתי האחרות לניקוי וטיהור מנטלי:
Kriya –פעולות טיהור ותרגול
Tapas – חום התרגול וההתמדה
Svadhyaya – למידה, חקירה פילוסופית של העצמי
Ishvara pranidhana – התמסרות לאל או למורה
[patanjali yoga sutra,II,1]
לסיכום
מערכת לימפה תקינה אחראית על בריאות, התחדשות וטיהור הגוף מפסולת ורעל. נוזלי הלימפה זורמים טוב יותר עם תרגול גופני. תרגול היוגה המלא כולל בתוכו פעילות גופנית מתאימה לאדם, אורח חיים יוגי ופעולות טיהור שתורמות לתפקוד תקין של מערכת הלימפה המונע מחלות עתידיות .