מדע היוגה מעמיק מאוד בכל מה שקשור לגוף, תיפקודו ותפקידו. היוגה אינה רואה בגוף יישות נפרדת אלא מערכת שלמה של תודעה ואנרגיה(גוף והכרה). לפי היוגה הפוטנציאל הגלום במערכת הגוף והנפש הינו הרבה מעבר לקיום הבסיסי שלנו והוא הכלי שבאמצעותו אנו מתפתחים בעולם וממשים את טבענו האלוהי.
ההרכב של מערכת הגוף השלמה
– מקור אנרגיה – פראנה
– מערכת חישה וקליטה שעוזרות לנו לקלוט התרחשויות בעולם
– ידיעה פנימית עמוקה של קיום 'אני'
– זכרון
– מערכת תפישה ועיבוד מידע לגבי התנהגות ויכולות שכליות גבוהות יותר
– מערכת להפעלת רגשות
– איברים שבאמצעותם אפשר לבוא במגע עם העולם או להימנע מכך
יש לזכור שאדם יכול לפעול במסגרת הגוף באלמנטים החייתיים והגסים ביותר או להגיע באמצעות אותה מערכת לרמת התפתחות של ידיעה העצמית הגבוהה ביותר.
מערכת הגופים – השכבות – של הגוף האנושי
על פי היוגה הגוף הפיזי הוא הביטוי הגס והגלוי ביותר לגוף השלם שלנו. חלקנו רגישים יותר לחוש שכבות גוף מעודנות יותר אך רובנו נצטרך לקבל את האמור כאן כידע בלבד ולהגיע במהלך ההתנסות שלהם לחוויה שמאשרת או מבטלת את הידע הזה.
על פי היוגה הגוף השלם שלנו מורכב מחמישה גופים הבאים בשכבות זה על גבי זה. חמשת הגופים נמצאים ביחסי גומלין זה עם זה, משפיעים זה על זה ומעודדים התפתחות ומיצוי הפוטנציאל שלנו בעולם. הגופים שללו נקראים בשפת הסנסקריט העתיקה 'קושות' (Koshas) והם מבטאים את חמשת המימדים שלנו בעולם:
1) הגוף הפיזי – אנה-מיה-קושה ( Annamaya Kosa) – בנוי ממזון
כשמו, גוף זה מושפע משמעותית מהתזונה שלנו, מה שאנו אוכלים משפיע ישירות על החוויה שלנו בעולם. כשגוף המזון בריא הוא יכול להגיע לרמות תודעה גבוהות יותר. תנוחות היוגה (asanas) הינן התרגולים העיקריים להשפעה על התפתחות גוף זה. באמצעות התנוחות אנחנו רוכשים גמישות, הרפיה, התכווננות, עוצמה, איזון וכושר. התרגול הפיזי משפיע על הגופים האחרים ובמיוחד גוף האנרגיה ותורם להסרת חסימות אנרגטיות.
2) גוף האנרגיה– פראנה-מיה-קושה (Pranamaya Kosha) – בנוי מאנרגיה
גוף האנרגיה הוא זה שמאפשר לגוף הפיזי לנוע ולפעול. הראיה המערבית טוענת שכל האנרגיה שלנו מגיעה מעיכול ושריפת סוכר על ידי התאים בגוף. היוגה מכירה בכך אך טוענת שקיימים מקורות אנרגיה נוספים בהם הגוף משתמש: הנשימה, המים, השמש והאנרגיה הקוסמית (maha prana). היוגים רואים בגוף האנרגיה כגוף אשר נמצא על גבי הגוף הפיזי ומעליו. האנרגיה זורמת בגוף בערוצי אנרגיה הנקראים נאדים (nadis). ערוצים אלה הינם אנרגטיים ואין להם מציאות גשמית בגוף הפיזי הדחוס יותר, אך הם מקבילים למערכת העצבים בגוף הפיזי. (יש הקבלה מסוימת בין המרידיאנים לנאדים אך זהו נושא למאמר אחר). היוגים טוענים שקיימים 72,000 ערוצי אנרגיה כאלה .
שלושת ערוצי האנרגיה העיקריים נעים סביב עמוד השידרה והם: הפינגאלה (pingala) האידה (ida) והסושומנה (sushumna).
האידה מתקשר עם הירח – פעילות מנטאלית, יצירתיות, האספקט הנקבי של האישיות, הצד הימני של המוח, קרירות, הנחיר השמאלי והצבע הכחול.
הפינגאלה מתקשר עם השמש – פעילות גופנית, אקטיביות, האספקט הזכרי של האישיות, הצד השמאלי של המוח, חום, נחיר ימני והצבע האדום.
הסושומנה – הערוץ הראשי ונכנס לפעולה כאשר נוצר איזון בין האידה והפינגלה. תזמון כזה של איזון מתאים במיוחד למדיטציה. או אז מתחילה לנוע לאורך עמוד השדרה אנרגיה מיוחדת הנקראת קונדליני. אנרגיה זו המצויה בבסיס עמוד השדרה ואחראית על התפתחות רוחנית, מנטאלית ורגשית. מסורות רוחניות רבות מעוניינות לעורר אנרגיה רדומה זו. תרגילי הפארניאמה אותם נתן ללמוד בשיעורי היוגה מביאה לאיזון שבין האידה ופינגאלה.
שני ערוצי האנרגיה, האידה והפינגאלה, חוצים אלו את אלו במספר נקודות לאורך עמוד השדרה. כל נקודת חציה כזו מהווה צ'אקרה (chakra) – מרכז אנגטי. כל צ'אקרה מתקשרת עם מימד התפתחותי באישיות שלנו. (נושא הצ'אקרות יבחן במאמר נפרד).
3) הגוף המחשבתי / הכרתי – מנו-מיה-קושה ((Manomaya Kosha – בנוי מידע
גוף זה בא ביסודו לתת מענה לדחפים הבסיסיים של האינדיבידואל שהם: בטחון מסכנה, השגת מזון, מציאת בן זוג וגידול צאצאים. גוף זה מתקשר באופן ישיר עם החושים. עם זאת קיימים בגוף זה זרעים להתפתחות גבוהה הרבה יותר מאשר היבטים שרידתיים של חיה. גוף זה מתחלק לארבעה חלקים: 1) החלק האינסטינקטיבי 2) ידיעה עמוקה של קיום 'אני'
3) הזיכרון 4) השכל האינטלקטואלי הגבוה (buddhi), חלק זה נמצא בקשר עם הגוף הגבוה יותר : גוף התבונה.
4) גוף התבונה -ויג'ננה-מיה-קושה בנוי מחכמה– (Vijnanamaya Kosha)
גוף זה אינו עסוק וטרוד בשרידה, תקיפה, הגנה, סקס ותבניות חשיבה מגבילות אחרות. איכויות של גוף זה קשורות לחמלה, אושר קיומי בסיסי, תחושת בטחון שאינה קשורה לגוף הפיזי, וידיעה של קיום ושייכות למהות אוניברסאלית ואחדות. האופן שבו גוף זה מתפתח הוא בעבודה וטיהור שלושת הגופים הנמוכים יותר באמצעות שחרור מתבניות חשיבה מגבילות. כמו כן ניתן לעבוד ישירות על גוף זה באמצעות חקירה עצמית, בחינת פילוסופיות ואופני חשיבה חדשים, למידה מאנשים ברמת התפתחות גבוהה יותר. עם התפתחות גוף זה אנו מרחיבים את הקיום שלנו בעולם לתמונה רחבה יותר ויותר.
5) גוף האושר הקיומי –אננדה-מיה-קושה קושה (Anandamaya Kosha)
גוף זה נמצא בתקשורת הקרובה ביותר עם התודעה הקוסמית, עם האלוהות, עם המהות האמיתית שלנו. ביוגה מכנים את הרוח האוניברסלית השוכנת בכל והיא התודעה האינסופית בשם 'אטמן' Atman. הרוח שלנו נמצאת במהותה הבסיסית ביותר במצב של אושר מוחלט שאינו קשור לאובייקטים חיצוניים. אספקטים נוספים של הגוף הזה הוא תחושה של אחדות עם הכל, חיבור לטוב אינסופי, אהבה ואחדות עם האל. הסיבה מדוע רובנו איננו חווים אושר קיומי בסיסי רוב הזמן היא בגלל ששאר הגופים עסוקים בהמשך קיום הסבל, בקיום 'הדרמות' של העולם בתקיפה ובשרידה.
תורת הגופים (הקושות) מראה לנו כמה דומים אנו כבני אדם מבחינה חייתית, פסיכולוגית ורוחנית אך היא גם מראה מה מבדיל אותנו כאינדיבידואלים. שאלו את עצמכם אילו מבין הקושות מעסיקה אותנו רוב הזמן? עם אלו נושאים אנו באמת טרודים במהלך היום? כמה באמת אנו מזדהים עם גופנו? כמה אנחנו משקיעים אנרגיה בשביל בטחון ושרידת הגוף? האם אנו מסוגלים לתפוש איזה קיום מופלא יכול להיות לנו במימוש עצמנו והגוף המלא שלנו בעולם ? תשובה כנה לכל אלה תהיה נקודת מוצא טובה כל אחד ואחת מאיתנו.