בלט דיסק או בלט בגב כשמו כן הוא: בליטה ניכרת של אחד הדיסקים הבינחולייתיים בעמוד השידרה. ללא התערבות טיפולית, בלט דיסק עלול לגרום לבעיות גב כרוניות כגון כאבים קשים, מוגבלות בתנועה, פריצת דיסק ועוד.
הגורמים העיקריים לבלט בגב
אצל מרבית האנשים הסובלים מבלט דיסק, הבעיה מתגלה לראשונה בין הגלאים 30 ל-45:
בלט דיסק נגרם ברוב המקרים כתוצאה מנזקי הישיבה. פעמים רבות פעילות ספוטיבית או פעילות מבצעית בצבא גורמים להיווצרות בלט הדיסק. קיימים גורמים נוספים המעודדים את הופעתם של בלטי דיסק והחרפת הסימפטומים.
אורח חיים יושבני
אורח החיים המערבי כולל ישיבה והישענות על משענות לפרקי זמן ארוכים מול מחשב. כמו כן רבים נוטים להישען בנוחות ברפיסה לאחור על כורסאות ונאלצים לנהוג הרבה. מנח של ישיבה פאסיבית גורמת לעומסים על הגב והיחלשות שרירי הגב, הליבה ומקרבי הירך. ישיבה ממושכת פוגמת ביכולת הגוף לפרק שומנים ולכן מעלה את הסיכוי לעליה במשקל אפילו בגלאים צעירים. ישיבה למשך שעות ארוכות גורמת לחותלות השריר (פאשיה) להידבק זו לזו בגלל ריבוד של סיבי קולגן. ריבוד זה טבעי לגוף אך סיבים אלה זקוקים לתנועה בכדי לשבור את אותה הידבקות. ישיבות ממושכות וחוסר תנועה אינן שוברות את סיבי הקולגן וחושפות את הגוף לפציעה. הדעה שפעילות גופנית נמרצת בערבים מבטלת את נזקי הישיבה אינה נכונה אוף מעודדת פציעה.
ניוון הדיסק הבין חולייתי
הניוון (Atrophy) הנובע ברובו מנזקי הישיבה והזקנות הגוף בעודו נשען לאחור הוא אמנם תהליך איטי אך כיום הוא מואץ בשל בעיות יציבה שמתחילות בגיל ההתבגרות. הניוון פוגע בכל שריר הגב עד העמוקים ביותר המגנים על הדיסקים הבין חולייתיים. הניוון פוגע בדיסק הבין חולייתי במסגרתו מאבד הדיסק את גמישותו בגלל הפחתה טבעית של תכולת המים. כתוצאה מכך, טבעת הסיבים השומרת עליו אינה יכולה עוד לשמור על פונקציית ההחזקה שלה ומאפשרת לדיסק לחמוק החוצה מהליבה הג'לטינית שמחזיקה אותו.
היחלשות מבנית של הדיסק הבין חולייתי מגדילה משמעותית את הסיכון לבלט. אין פלא, אם כן, שרוב הבלטים מתרחשים עבור אלו ששהו זמן רב בישיבה ונהיגה במסגרת לימודים ועבודה מול מחשב. בשל ההישענות על משענות היחלשות הגב והתפתחות הבלטים אינה מורגשת. ההתפרצות של הסימפטומים עשויה להתעורר במקרים של כיפוף קדימה, הרמת חפצים כבדים או תנועות פתאומיות וחדות במהלך הספורט . ניתן להגיד שבלט דיסק נוצר בשילוב של ניוון יחד עם פער בין לחץ, גוף סטטי וייצוב עמוד השדרה.
נטייה גנטית לבלט דיסק
נטייה גנטית משחקת גם היא תפקיד חשוב בסיכוי לפתח בלט גב. אם אחד מקרובי הדם שלכם סובל מבעיות גב, חשוב פי כמה שתשמרו על אורח חיים בריא ותימנעו מנזקי הישיבה.
תסמינים של בלט דיסק
אם יתמזל מזלכם, לא תחושו כלל בכאבים. למעשה, בלט דיסק עשוי להיות ללא תסמינים כלל אם הוא קטן מכדי להשפיע על שורשי העצבים ו/או חוט השדרה שלכם. כמו כן, ייתכן שתהליך "החלקה" איטי אל מחוץ לעמוד השדרה יאפשר לשורשי העצבים שלכם לעבור תהליך הסתגלות וכך לא תחושו כאב גב אם אתם סובלים מבלט דיסק גדול. אולם ככל שהדיסק נופל מחוץ לעמוד השדרה בהליך פתאומי יותר, כך עולה הסיכוי ללחץ על העצבים ולכאבים משמעותיים וחולשה.
כאבים המקושרים לבלט דיסק מתוארים בד"כ כעמוקים, עמומים ומעט שורפים. עיקר הנפגעים חשים בכאב עז בקטע עמוד השדרה הפגוע אולם הכאב עשוי להקרין לזרועות, לכתפיים, לישבן או לרגליים בהתאם למיקום הדיסק.
באופן כללי, ככל שהדיסק לוחץ חזק יותר על שורש העצב, כך הכאב יכול להגיע למרחקים גדולים יותר בגוף ויכול להקרין עד לאצבעות כפות הרגליים. תנועות פתאומיות מסוימות כמו שיעול או התעטשות עלולים לגרום לכאבים חדים ומהירים. בלט גב בעמוד השדרה הצווארי יכול לגרום לכאב ראש חמור – בדרך כלל בחלק האחורי של הראש.
לעיתים נדירות גם תפקודים גופניים אחרים יכולים להיפגע. למשל, הבטן, המעיים ושלפוחית השתן.
אבחון בלט דיסק
במקרה של חשד לבלט הדיסק הבין חולייתי, יש לפנות בכל מקרה לנוירולוג, נוירוכירורג או אורטופד, על מנת לקבל אבחון נוסף ולהתחיל את הטיפול המתאים. המטופל אינו יכול לשפוט אם הכאב נובע מפריצת דיסק, ציסטה, אטימות או בלט דיסק. מה שמועיל מאוד באבחון לרופא הוא לדעת עד כמה בעיות הגב חמורות. במקרים רבים יש צורך בבדיקה גופנית ונוירולוגית.
המומחה בוחן בין היתר את הרפלקסים של המטופל, את התנועתיות שלו ואת הרגישות לגירויים שונים. לצורך אבחון ברור, הרופאים ישתמשו בדרך כלל גם בטכניקות הדמיה. ה- MRI מראה בבירור את הבליטה, גודלה, מיקומה ומידת הניוון. בנוסף, ניתן להעריך באופן מדויק שינויים אחרים במבנה העצבי (דחיסת שורש עצבי, מיאלופתיה, ציסטות, שחיקת עצם [אוסטאוכונדרוזיס], היצרות נוירופורמינלית וכו').
ניתן לטפל בבלט גב בהצלחה בכמה דרכים
חדשות טובות! ניתוח, ברוב המקרים, אינו הכרחי. המומחה שלך ימליץ לך על גישות טיפוליות שונות לטיפול בבלט דיסק.
רפואה קונבנציונלית
טיפול באמצעים קונבנציונליים כולל: טיפול בכאב בעזרת תרופות, זריקות הכוללות PRT (טיפול פרי-רדיקולרי = הזרקה ליד שורש העצב עם משככי כאבים ו / או תכשירי קורטיזון), הפחתת פעילות גופנית מזיקה, פיזיותרפיה או ניתוח.
לעיתים קרובות, מטפלת הרפואה הקונבנציונלית בסימפטומים בלבד ולא בסיבה להיווצרות הבלט שהיא כאמור ניוון ובעיית יציבה. לכן, מומלץ להשלים את הטיפול באמצעות יוגה טיפולית.
תיקון היציבה – יוגה טיפולית
תרגילי היוגה הטיפולית בשיטת גולדמן מטפלת בשורש הבעיה ומתקנת את היציבה באמצעות תרגול ייעודי. תרגול זה מחזק ומפתח גמישות, מתקן יציבה ומטפח אותה לשנים רבות. התרגול נותן תחושת רגיעה והרפיה ויסייע רבות בנטרול בעיות הגב המובילות לבלט בגב. טיפולים אלה מספקים הקלה מיידית בכאבים וכן מסייעים בבניית שרירים למניעת הידרדרות נוספת.
תוכנית טיפול ושיקום כוללת לטיפול בבלט דיסק:
- אבחון על ידי מורי המרכז ליוגה טיפולית
- בניית תוכנית ריפוי ותרגול אישיים המתאימים לאדם ספציפית
- הנחיה אישית בפגישות עם המורה
- הנחיות לאורח חיים בריא ונטרול גורמים מעכבי החלמה
כדי לטפל בבלט הגב היוגה הטיפולית עושה שימוש ב:
- תרגילי גוף מתונים המתאמים אישית תוך שימוש בנשימה ומודעות
- תרגילי נשימה והרפיה עצמית
- כלים לריפוי עצמי במצב של כאב
עוד כמה טיפים פשוטים לטיפול בבלט דיסק
נסו להימנע מנסיעה ברכב למשכים ארוכים ללא הפסקות. השתדלו לשבת פחות. לארגן לעצמכם עמדת עבודה גם בעמידה ותרגלו תרגול שמתקן את ניזקי הישיבה. זכרו כי עמדות ישיבה סטטיות במשרד הן רעל טהור עבורכם! ניתן לרכוש שולחן עמידה דינמי שיאפשר לך לשנות את התנוחה כל כמה זמן.
והכי חשוב – יוגה טיפולית לחיזוק היציבה וטיפוח הדיסקים במצבם המקורי והטבעי. אלו יאפשרו לכם למנוע בעיות וכאבי גב ואף לרפא בלט דיסק!