פריסה ארצית

פריצת דיסק – סיבות, גורמים וטיפול

פריצת דיסק הינה תופעה בה החומר הג'לטיני המפריד בין חוליות עמוד השדרה יוצא ממקומו (נפרץ). הבעיה בפריצת דיסק היא הלחץ של החומר הג'לטיני על חוט השדרה. תופעה זו המכונה הקרנת כאב או סיאטיקה ומובילה לפגיעה קשה באיכות חייו של האדם מבחינה תחושתית ותפקודית. מלווה בהתקף ראשוני (או מספר התקפים לאורך שנים) ובסימפטומים מתמשכים. הפריצה השכיחה ביותר מתרחשת בחוליות הגב התחתון S1-L5, L5-L4 ו L4-L3. פריצת דיסק צווארית שכיחה בחוליות הצוואר C4-C5 , C3-C4 ומאובחנת גם היא בהתקף ראשוני (או מספר התקפים) ובסימפטומים מתמשכים.

 

סימפטומים ראשוניים של פריצת דיסק בגב תחתון (מותני)

פריצת דיסק

ההתקף הראשוני של פריצת דיסק גב תחתון עשוי להתרחש כתוצאה מאירוע אשר מיד אחריו או בבוקר שלמחרת מופיע בעקבותיו כאב חד ומשתק בגב התחתון המגביל את התנועה. האירוע יכול להיות תנועה "לא טובה" כגון פיתול או פיתול בכיפוף מטה, הרמה או דחיפה של משא כבד, נפילה או חבלה, עמידה ממושכת, חשיפה לקור ושילוב ביניהם. האירוע אינו חייב להיות יוצא דופן אך התחושות המלוות אותו מיוחדות. במידה והחלטתם להגיע למיון בית חולים בעקבות הכאב, סביר להניח שלא יאבחנו את מצבכם במקום על ידי CT או MRI . סביר שיתנו לכם משככי כאבים, זריקת וולטרן או אפידורל. משככי כאבים וזריקות עשויים להועיל לטווח הקצר אל לא מומלץ להסתמך עליהם בטווח הארוך. עם זאת, מנוחה וזמן משפרים את המצב ובדרך כלל כך מסתיים ההתקף הראשוני תוך שבועיים עד 4 שבועות. לאחריו מורגשים הסימפטומים לטווח הארוך (הקרנת הכאב והגבלת התנועה).

סימפטומים מתמשכים של פריצת דיסק בגב תחתון

מבחינה תחושתית – הקרנת כאב לאורך העצב הסיאטי מופיע באחד או יותר מהאזורים הבאים ובדרך כלל לאורך רגל אחת: תחושות של כאב, שריפה, משיכה, נמלול או איבוד תחושה בעכוז, לאורך הצד החיצוני של הירך, מאחורי הברך, לאורך השוק, גב כף הרגל וחלק מהבהונות. ברוב המקרים לא קיים שום כאב בגב התחתון אך רבים מתלוננים על חולשה בגב ותחושה של תנועה בחוליות. מיקום הפריצה בחוליות כלומר S1-L5  ,L5-L4 או L4-L3 ואופי הפריצה (קדמית, אחורית או צידית) משפיע על אזורי ההקרנה.

מבחינה תפקודית – פריצת הדיסק מגבילה את התנועה קדימה (כיפוף קדימה),  כיפוף לאחור, הרמת משקל, ישיבה ממושכת, עמידה ממושכת ומעברים בין מנחי גוף שונים – שכיבה לישיבה וישיבה לעמידה.

איזורי ההקרנות העצביות בפריצת דיסק

הקרנות עצביות הינן אחת התופעות הנלוות לפריצת דיסק או בלט דיסק. הקרנות מאובחנות כתחושה של נימול, עקצוץ, שריפה, משיכה, איבוד תחושה או שליטה על האיזור. בעקבות הקרנות עצביות אנו נשלחים לאבחון ב CT או MRI המאשרות שמקור הבעיה איננה במקום התחושה אלא דווקא בגב או אם לדייק בחוליות עמוד השדרה. מאמר זה ממפה את איזורי ההקרנה על פי חוליות עמוד השדרה.
הקרנות עצביות נגרמות במקרים של פריצת דיסק או בלט בהם הדיסק הבין חולייתי לוחץ עצב בחוט השדרה. העצב משרה הקרנה עצבית על מקום אחר בגוף (בדר"כ בגפיים) בעוד שמקור הבעיה בחוט השדרה. ההקרנה העצבית יכולה להיות קבועה או משתנה בהתאם לגורמים שונים כגון יציבה, שינה, הרמת משקל, תנועה ועוד. במקרים רבים יש יותר ממקום הקרנה אחד. ההקרנה יכולה להופיע בצד אחד של הגוף ופעם בצד השני. ההתמדה של ההקרנה, הכאב והגירוי העצבי מחלישho את הגוף והנפש ופוגעים באיכות חיינו.שרירים מסוימים מתכווצים תמידית כתוצאה מההקרנה והדבר פוגע ומחריף את בעיות היציבה. החדשות הטובות הן שיש פתרון להקרנה העצבית שאינו בניתוח או תרופות. העבודה עם היוגה הטיפולית מאפשרת לבעיות היציבה שגורמות לבעיה להיפתר מהיסוד ולכן עם התרגול המותאם משתנות ההקרנות, נסוגות ונעלמות.
להלן מיפוי איזורי ההקרנה, כך שניתן לדעת מתוך מיפוי אזור ההקרנה איזה איזור נזקק לשיקום. המיפוי הוא מהחזית ומאחור:
חוליית S1 – עמוד שדרה תחתון, עכוז ולאורך כל החלק האחורי של הרגליים עד לעקבים.
בחוליות S2 S3 – בחזית:  איזור אברי המין.
מאחור: איזור העכוז, ולאורך כל החלק האחורי של הרגליים עד לעקבים
חוליות S3 S4 S5 – מאחור: אזור פי הטבעת
חוליית L1 – בחזית: הקרנות עצביות במפשעה
חוליה L2 – בחזית: חלק עליון של הירכיים לעבר פנים הירכיים, בין הרגליים.
חוליית L3 – בחזית: מרכז הירכיים לעבר פנים הירכיים ובין הברכיים.
חוליה L4 – בחזית: ירכיים תחתונות, ברכיים קדמיות ופנים השוקיים והקרסוליים, בהונות כף הרגל
מאחור- גב תחתון  ומותניים
חוליה L5 – בחזית: שוקיים עליונות, גב כף הרגל, בהונות גדולות של כף הרגל, סוליות כף הרגל
מאחור- גב תחתון  ומותניים
חוליה S1 – בחזית: החלק החיצוני של השוקיים התחתונות, צידי כפות הרגליים, בהונות קטנות של כף הרגל

המענה של הרפואה הקונבנציונאלית:

1. תרופות – נטילת תרופות משככות כאב כגון: ארקוקסיה, נורופן, אדקס, מוסקול, אדוויל ועוד. לאלו תופעות לוואי שונות והשפעות על הכבד, מערכת העיכול, מערכת העצבים, בהירות המחשבה, מצבי רוח ועוד. כמו כן התרופות מאבדות את יעילותן לאורך זמן.
2. זריקות – וולטרן, אפידורל ועוד – במידה והן מועילות, זמן ההשפעה שלהן נע סביב מספר שבועות. אך אין אינן "מתקנות" את עמוד השדרה ואינן מועילות לטווח הארוך.
3. פיזיותרפיה – פיזיותרפיה – יכולה להועיל בטווח הקצר אך אינה מתקנת בעיות יציבה שהינן המקור העיקרי להתפתחות פריצת דיסק.
4. ניתוח לפריצת דיסק – במידה ומצליח הניתוח או התערבות כירורגית מקומית הרי שהם אמורים להפסיק את הלחץ על חוט השדרה ולהעלים את הסימפטומים. עם זאת בעיות היציבה שהן המקור לרוב פריצות הדיסק אינן נפתרות בניתוח ובמקרים רבים פריצת דיסק או בלט דיסק מופיע בחוליות עליונות יותר.
מוזמנים לקרוא עוד על פריצת דיסק ודרכי טיפול נוספים: כללית | מאוחדת | מכבי

מענה של רפואה אלטרנטיבית כולל טיפולים פסיביים כגון כירופרקטיקה, אוסטיאופתיה, דיקור, שיאצו, הידרותרפיה, עיסוי ועוד. טיפול פסיבי עשוי להועיל לטווח הקצר אך אינו פותר את שורש הבעיה שהן בעיות היציבה.

טיפול דינמי בפריצת דיסק – יוגה טיפולית

פריצת דיסק טיפול – היוגה הטיפולית מציעה מענה כולל לפריצת דיסק לבלט ולהיצרות בין החוליות. היוגה הטיפולית מתבססת על תרגול שהאדם מבצע בעצמו. לכל אלה הסובלים מפריצת דיסק ורוצים לחיות חיים ללא כאבים, ללא כאבי גב, ללא כאבי גב תחתון, הקרנות עצביות או התקפי כאב, היוגה הטיפולית היא פתרון אמיתי שעובד. היא פתרון מעולה למי שרוצה לטפל בפריצת דיסק ללא ניתוח.

היוגה הטיפולית פותרת את הכאבים וההקרנות הנובעים מפריצת הדיסק מהיסוד. לאחר אבחון, אנו בונים לך תוכנית תרגול יוגה טיפולית המתאימה למצבך, לגופך ולאורח חייך. סדרת תרגילים פשוטה, קלה לביצוע ולתרגול בבית תוריד את עצמת הכאב וההקרנה, תשפר את התנועה, תחזק ותגמיש את הגב ותתקן את בעיות היציבה. עדויות ראשוניות מראות על שינוי מהותי במנח החוליות כתוצאה מתרגול היוגה הטיפולית.


  תוכנית טיפול ושיקום כוללת:

  • אבחון על ידי מורי המרכז ליוגה טיפולית
  • בניית תוכנית ריפוי ותרגול אישיים המתאימים לאדם ספציפית
  • הנחיה אישית בפגישות עם המורה
  • הנחיות לאורח חיים בריא ונטרול גורמים מעקבי החלמה

עם פריצת דיסק היוגה הטיפולית עושה שימוש ב:

  • תרגילי גוף מתונים המתאמים אישית תוך שימוש בנשימה ומודעות
  • תרגילי נשימה והרפיה עצמית
  • כלים לריפוי עצמי במצב של כאב

האם יוגה טיפולית עובדת?

היוגה הטיפולית בשיטת גולדמן מתקנת את בעיות היציבה שהן המקור להתפתחות פריצת דיסק. השיטה המבוססת על תרגול מחזקת את השרירים בגוף ומשפרת גמישות ויציבה נכונה. ביוגה הטיפולית אנחנו מתמקדים בכל חלקי הגוף מתוך התפיסה שכל איבר בגוף שלנו משפיע על האיברים האחרים ומושפע מהם. אנו נסייע לכם בחיזוק שרירי הגב, הרצועות התומכות, הכתפיים, הידיים, הברכיים, הרגליים והבטן.

יוגה טיפולית מאמינה ביכולת הריפוי העצמאית של הגוף ושואפת לתת לגוף שלכם את הכלים לרפא את עצמו.

התפתחות פריצת דיסק

קיים קשר הדוק בין התפתחות של בלטים ופריצת דיסק ליציבת גוף לא מתאימה תחת עומס ולאורך זמן. כשאנו אומרים יציבה עלינו להבין שיכולתו של הגוף שלנו להיות זקוף, כנגד כוח המשיכה, בין אם בישיבה או בעמידה, היא יכולת חלקי הגוף השונים לשבת זה על גבי באופן זקוף ומתמיד. השוקיים על הקרסוליים, הברכיים על גביהם, האגן עליהם וחוליות הגב השונות על גבי האגן. פריצת דיסק, כמעט תמיד, אינה נגרמת מאירוע יחיד אלא מעומס הנבנה לאורך זמן על גבי המפרקים השונים הבונים את היציבה.

לרובנו יש מעט יכולת להקשיב לגופנו ולאותותיי המצוקה שהוא שולח עוד לפני שינוי בשלד.  הרצועות והשרירים יעשו כמצוות רצוננו ופעמים לנו אין יכולת בחירה אם לעמוד בעומס כזה או אחר כמו למשל בצבא או כהורים. מצב כרוני כגון פריצת דיסק הוא אוסף של אירועים, קטנים כגדולים, קשים יותר או פחות בהם לא יכול היה הגוף לעמוד בעומס.

הנה הגורמים שבגינם מתפתח פריצת דיסק:

1.    בעיות יציבה וחוסר איזון בפיזור המשקל על כפות הרגליים וביניהן – לכולנו אין סימטריה בגוף- צד אחד חזק יותר מהשני. בעוד האחד מתמודד, השני בדרך כלל נהיה עצל. כפות הרגליים שלנו , הכלואות רוב היום בנעליים לא מאפשרות יציבה פעילה ומודעות לבהונות ולקשתות הפנימיות והחיצוניות בכפות הרגליים.
2.    מנח ברכיים הפונה פנימה או החוצה (רגלי X או O – בברכיים) מעודד חלוקות משקל לא סימטריות. רובנו "נועלים" ברכיים" או הולכים עם נעלי עקב. בהרגלים כאלה אנו מאבדים את הגמישות והאלסטיות שביציבה בריאה וגמישה ובלימת הזעזועים הטבעית שהיא מאפשרת.
3.    אגן – כל אי-הסימטריה, הקשיחות וחלוקת המשקל הלא מאוזנת מגיעה לאגן. בבואנו לחלק משמעותי זה אנו סופגים את כל מה שנבנה מלמטה ומנסים לאזן אותו במקום בו הוא אינו נמצא. הטיות אגן תרבותיות (עיכוז) ואי-סימטריה מובנית באגן, קובעים שמגדל החוליות בעמוד השדרה לא מתחיל ממשטח מאוזן. הצורך של עמוד השדרה לאזן באופן מתמיד את אי האיזון היא נקודת התחלה לא בריאה למנח החוליות ולהתפתחות בלט ופריצת דיסק.
4.    תנועה, עומס ומשקל – החיים 'מנדבים' לנו אירועים המאתגרים את החוליות לשמור על יציבה כנגד כוח הכובד, משקל (שעולה עם הזמן), עומס לא סימטרי (כמו נשיאת ילד על כפיים), אתגרי הצבא ואתגרי האגו הדורשים מהגב יכולות תנועה תחת עומס שאיננו רגילים לשאת בו. התגובה שלנו לכאבי גב פתאומיים היא דווקא לחזור לאותם הרגלים מבלי לחקור או לשנות מה הביא אותם. מי שסובל מדי פעם מגב תפוס – מחכה שיעבור ההתקף אבל לא לומד ממנו מה קרה.
5.    חוסר מודעות לצוואר וגב תחתון – כמו בכל מערכת שאינה רגילה בעומסים פתאומיים כך גם עמוד השדרה יגיב בכאב לתפקוד קלוקל. הגב התחתון והצוואר שינהם אזורים רגישים מאוד וקריטיים לתפקוד בריא בחיים. רובנו אינם מודעים למבנה העדין והדרישות המחמירות שהחיים דורשים. אנו מזניחים ומבנה השלד מגיב בהתאם.

הנה מספר המלצות לשיפור יציבה ותיקון המצב:

1.    ללכת גם יחפים – להימנע לחלוטין מנעלי עקב. לטפח יציבה ללא נעילת ברכיים.
2.    לשים לב לכאב ולקשר שבין לחץ נפשי, מתח ולכאבי גב
3.    לפתח מודעות להרגלי היציבה ולחוסר הסימטריה המובנים בגוף.
4.    לתרגל יוגה מתאימה לכם ושאינה פוגעת בכם
גופנו מספר את סיפור חיינו, סיפור ההכרה שלנו וסיפור ביטויי הכאב שחווינו. פריצת דיסק היא תהליך שניתן לשקם אותו עם יוגה טיפולית. ניתן לחיות עם פריצת דיסק או בלט ללא כאבים. יוגה טיפולית מתקנת הרגלי יציבה ומציעה שיקום אמיתי במקרים של פריצת דיסק, בלט והקרנות עצביות. פרטים נוספים באתר של המרכז ליוגה טיפולית.
עם התרגול מקבל הגב את חוזקו וגמישותו וההשפעה על כל הגוף גם היא ניכרת. היוגה הטיפולית יכולה לעתים אף לבוא במקום טיפול כירורגי. המטופל הינו שותף לתהליך ולומד כיצד לעזור לעצמו.

מתי להתחיל בטיפול ?

כאשר הכאב חריף מכדי לזוז שכבו על הגב על שטיח עם רגליים מורמות על כרית. כאשר הכאב שוכך מעט ואפשר ללכת קצת אפשרי ואף מומלץ להתחיל בטיפול האקטיבי של היוגה הטיפולית. טוב לתרגל את התרגול המיוחד לפחות פעמיים ביום. עם הפחתת הסימפטומים אפשר ללכת ולבסוף לחזור לפעילות מלאה.

והקפידו על תרגילי היוגה לקבלת תוצאות מהירות וקבועות. התרגול מסייעלכם לחזק את שרירי השלד החלשים, לתקן הרגלי יציבה גרועים ואף להשיל משקל שמכביד על עמוד השדרה שלכם ולקבל גוף בריא וחזק הרבה יותר/

רכשנו נסיון ומוניטין בטיפול ושיקום פריצת דיסק, בעיות גב ויציבה. תלמידנו שלנו זוכים להקלה משמעותית בכאבים ולשיפור ניכר בתפקוד היום יומי וביכולות התנועה. ניתן לחיות ולתפקד כרגיל. פנו אלינו למידע נוסף בעניין. 

שאלות נפוצות:

מהי פריצת דיסק?

פריצת דיסק היא המצב בו החומר הג'לטני הנמצא בדיסק הבינחולייתי בגב נפרץ. במצב זה יוצא החומר אל המרווח בין החוליות בעמוד השדרה ועשוי לייצר דלקת מקומית (Inmflamation) ולחץ על מוצאי העצבים בין החוליות.

מה הסיבות להיווצרות פריצת דיסק?

ברוב המקרים הסיבה להיווצרות פריצת דיסק היא בעיית יציבה הנובעת מנזקי הישיבה. אורח החיים המודרני מעודד ישיבה ממושכת, בלימודים, עבודה ובנהיגה וברפיסה לאחור בכורסאות.

איזה תופעות מאפיינות פריצת דיסק?

התופעה הנפוצה ביותר המאפיינת פריצת דיסק היא הקרנה עצבית לגפיים. פריצת דיסק בגב התחתון עשויה להשפיע לאורך העצב הסכיאטי (סכיאטיקה) באחד או יותר מהמוקדים הבאים: גב תחתון, מותן, ישבן, מפשעה, ירך, ברך, שוק, כף הרגל והבהונות.

האם חייבים לנתח במקרה של פריצת דיסק?

במקרים רבים לא חייבים לנתח במקרה של פריצת דיסק במיוחד במקרה בו האדם מעוניין לשפר את מצבו באמצעות תרגול מתקן יציבה. לאחר אבחון אנו בונים לכל אדם תוכנית תרגול שמטרתה לשפר את הנזקים היציבתיים והניוון שהוביל להיווצרות הפריצה.

קידום אתרים

עיצוב ובניית אתרים