תשישות – כל אדם אשר צריך להשתמש בממריצים מלאכותיים (קפה, קולה, סמים וכו') נחשב לתשוש, משום שהחיות והחיוניות של גופו תלויה בגורם חיצוני. לרוב הפתרון הפשוט ביותר הוא לישון מספיק. בחברה של היום אנשים עסוקים בלחשוב איך להאיץ את הכול. כשהגוף מותש המערכת החיסונית נחלשת והמערכות הפנימיות, כולל הלב נפגעים. רוב תאונות הדרכים קורות מאנשים שנרדמים או אינם ערניים מספיק ליד ההגה.
דיכאון – אדם שלא יישן מספיק יגיע בקלות רבה יותר לדיכאון. כדי לברוח מדיכאון נתמכר בקלות (לעבודה, לאוכל, לטלוויזיה). החברה שלנו מעודדת את תופעת ה"וורקוהוליות", עובד שנשאר עד שעות מאוחרות נחשב למצטיין ומשקיען יותר מאלה שהולכים הביתה בשעות מוקדמות יותר. יום עבודה של 10-12 שעות נחשב לנורמאלי. אז מתי אנחנו חיים? מתי מבלים זמן איכות עם המשפחה, החברים, או עם עצמנו? מתי אנחנו יושבים בים "סתם" מביטים בגלים, או יוצאים לטיול בפארק כדבר שבשגרה? (ולא כדי לעשות ג'וגינג, ולהספיק לעשות עוד דבר יעיל בסדר היום העמוס לעייפה). דיכאון לרוב מתחבר לכעס לא מבוטא. בבתי החולים בדקו וגילו שהתקפי לב, למשל, קורים כמה שעות אחרי שכועסים במיוחד.
מתח ועומס – כיום ידוע שגם נשים הן בסיכון גבוה למחלות לב. נערות צעירות מתחילות לעשן כדי להיות מקובלות חברתית, הרצון הזה גורם להן לקצר את חייהן. בגיל מאוחר יותר כתוצאה מאורח חיים לחוץ גוברת תופעת העישון, זה בנוסף לחיים עמוסים של קריירה וגידול משפחה, גורם להן לשאת עול כפול. האסטרוגן יכול להגן על נשים ממחלות לב אם הוא טבעי, כשהוא מגיע באופן סינטטי הוא מעלה את הסיכון לסרטן השד. אנחנו לא יכולים לרמות את הטבע ואת הגוף שלנו בלי שתהיה לכך תוצאה.
תורשה – יכולה להיות נטייה בולטת למחלה (אם הורינו או סבינו לקו בה) אך היא לא חייבת להופיע. אם הגנטיקה היא האקדח – אורח החיים הוא הקליע. אם נחיה חיים נכונים נקטין משמעותית את הסיכוי למחלה. המחלות המודרניות (לב, סרטן) הגיעו לעולם עם התיעוש והטכנולוגיה. בימינו גם צעירים לוקים באותם מחלות שבעבר נחשבו נחלתם של בני 50 ומעלה, כל זה כתוצאה מאורח חיים : מתח, עישון ותזונה לקויה.
אנוכיות – חלק משמעותי מתרגול היוגה הוא שירות, כלומר עשייה למען אחרים בלי לצפות לתמורה. מה שמוביל לחוסר אנוכיות ופיתוח סובלנות אל האחר ("ואהבת לרעך כמוך").נעשה ניסוי לגבי אנשים שהשתמשו הרבה בביטויים "אני", "שלי". החולים הרבים ביותר השתמשו הרבה במילת השייכות "שלי". חיבור לא מקרי בין חשיבה על עצמנו לבין מחלות. לא בכדי למילה mine באנגלית יש שני פירושים: "שלי" ו"מוקש".
בדידות – אם אני במרכז היקום כל מי שמסביבי הוא לווין. הלב רוצה להרגיש עוד אנשים. לחוש קרבה ורגשות חיבה. כשאנחנו לבד הלב נסגר ויכולות התקשורת שלנו נפגמות
אוכל רווי בשומנים – ה"ג'אנק פוד" שכה נפוץ בימינו הוא דוגמא לאוכל הגרוע ביותר לבריאותינו, ובעיקר ללב ולעורקים: הרבה שומן רווי וקמח לבן. זהו מזון שגורם לחסימת עורקים, כמויות גדולות מדי של פסולת שהכבד צריך לסלק, כמויות גדולות מדי של סוכר ושל פחמימות.
עישון – אחד הגורמים העיקריים למחלות לב. ההתמכרות היא קשה מאוד. כשמעשנים קשה מאוד לריאות לספוג חמצן. גם עישון פאסיבי הוא מסוכן, ילדים במשפחה של מעשנים יכולים להיפגע בקלות רבה יותר כי הריאות שלהם רגישות משל מבוגרים.
אלכוהול – שתיית אלכוהול תוביל לסוכרת. הגוף חושב שהוא שבע, בגלל רמת הסוכרים שבאלכוהול, ואז התזונה לקויה והכבד נהרס. כל המחקרים שמדברים על שתיית כוס יין אחת ביום כדבר בריא ומונע מחלות היא מידע שהוצא מהקשרו: האנזים מאריך החיים נמצא בקליפת הענבים, ולכן אפשר לאכול ענבים ולא חייבים לשתות יין כדי להיות בריאים, הנזק שבאלכוהול גדול מהתועלת. כשחולים בסוכרת נחלשות דפנות העורקים, כלי הדם בעיניים רגישים ואפשר להתעוור בקלות. סוכרת Type 2 – נחשבת כמגיפה ברחבי העולם. הגוף שלנו מותש בקלות מסוכרים פשוטים כמו עוגות, ממתקים ושתייה מומתקת. ילדים מתחילים מגיל צעיר להתמכר לסוכר.
השמנת יתר – כיום תופעת ה- Obesity שנחשבת לנפוצה בארצות הברית, מתחילה להיות נפוצה גם בארץ. אפשר להיות בעלי משקל עודף ועדיין בתת תזונה, בגלל חוסר ידע ותזונה לקויה וחסרה באבות המזון ובויטמינים. זו בדרך כלל תזונה של עודף פחמימות ריקות (מוצרים מקמח לבן, אורז לבן), סוכרים, שומנים רווים.
מאפייני אישיות – קרדיולוג אמריקאי החליט לרפד מחדש את הרהיטים בקליניקה שלו, שנמצאים בחדר ההמתנה. הוא גילה דבר מעניין: הכורסאות נשחקו בעיקר בקצה הכסא ובקצות הידיות, זאת אומרת שמי שישב בהן היה "על הקצה" , בקוצר רוח. גילו שאנשים הנוטים למחלות לב הם בעלי נטיות אופי מסוימות : לחוצים בזמן, ממהרים תמיד, חסרי סבלנות, אגואיסטים, עוינים בהתנהגותם, עוברים מהר ממחשבה לדיבור. העוינות בעיקר מגדילה סיכוי למחלה. ומהצד השני, אנשים בעלי תכונות אופי הפוכות: רגישים אבל עוצרים בפנים, משאירים עצמם בסוף סדר העדיפויות, לא דואגים לעצמם. שני הסוגים הם קיצוניים ואנחנו רוצים לאזן בניהם, כדי לשמור על בריאות פיזית ונפשית תקינה.
תרגול יוגה משפר את איכות החיים ומחזיר לנו בחזרה את התבונה הפנימית. אנחנו יכולים להשפיע על אורח החיים שלנו ועל הבריאות ושמחת החיים שלנו. היוגה יכולה להועיל גם במקרים של הזנחה רבת שנים. יש לנו הרבה הזדמנויות לבחור מחדש בחיים שלנו, היוגה היא אחת מהן. פנו אלינו למידע נוסף.