בעזרת יוגה ניתן להקל כמעט על כל סימפטום אפשרי ובכלל זה התסמינים הקשורים בתסמונת המעי הרגיש (רגיז – IBS ). היוגה עצמה מציעה אינספור טכניקות פיזיות ומנטאליות לריפוי אשר מהן נבחרות אלו המתאימות לאדם הפונה באופן ספציפי. הקשר שבין מתח וחרדה , לחץ נפשי לפעילות סדירה של מערכת העיכול ידועה במחקרים הרפואיים. השילוב שבין היוגה לטיפול תרופתי מועיל מאוד בהפחתת הסימפטומים, בהפחתת המתח ובנטרול גורמים מעכבי החלמה.
יוגה טיפולית פועלת במספר מישורים:
המישור הפיזי
היוגה הטיפולית מתאימה תנוחות גוף בהתאם לאופן ההפרעה בפעילות המעיים. בתנועתיות יתר של המעיים – נלמד תנוחות תרגילים המרגיעים ומפחיתים מתח. לעומת זאת לעצירות נלמד תנוחות המעודדות עיכול והוצאת פסולת. תרגול היוגה באופן כללי מעביר את המשקל ממערכת העצבים הסימפתטית לעבר המערכת הפארא-סימפתטית המעודדת רוגע וריפוי עצמי. כמו כן נמליץ גם על הליכה או שחיה, או כל פעילות אירובית אחרת, המסייעת לפעילות המעיים.
במישור המנטאלי
פעולה סדירה של מערכת העיכול תלויה במערכת העצבים האוטונומית במיוחד בפאראסימפטטית אשר קשורה ל
הרפיה וריפוי עצמי. מתח וחרדה משפיעים על המערכת הסימפטטית אשר מפעילה את מערך ההגנה העצבי (fight or flight). מערכת זו משפיעה ישירות על מערכת העיכול. תרגול יוגה מוריד את רמת החרדה והלחץ ע"י טכניקות שונות של נשימה והרפיה עמוקה.
מדיטציה מאוד עוזרת אם כי במצבים בהם לא ניתן לשנות את רמת המתח ניתן לשנות את היחס אליו. מדיטציה והתבוננות מאפשרת ריחוק בין תופעות הגוף, המחשבות והרגשות לבין עצמנו. תרגול היוגה מתבטא גם בחקירה עצמית בנוגע להופעת סימפטומים מול מחשבות, רגשות ואוכל והקשרים שונים המעודדים את הופעת ההתקפים. ניהול יומן מאפשר לדעת כל זאת וכמו כן היוגה מאפשרת לנו לחקור מדוע אנו צורכים סוגי אוכל שאינם מעוכלים טוב.
תזונה
יוגה היא
אורח חיים ושמה דגש מיוחד למזון ולאופן האכילה – כלומר
מה אוכלים ובעיקר איך אוכלים. אכילה מהירה גורמת לבליעת אוויר ומעודדת נפיחות. "לקחת את הזמן" וללעוס כהלכה עוזר למערכת העיכול ולאנזימים ברוק הפה לפעול על המזון. אכילה כמדיטציה והתבוננות תומכת בהפיכת פעולת האכילה למורידת מתח. יש לציין שלאכול מהר הוא דפוס עמוק שדורש הרבה תשומת לב לפני שהוא נפתר (התנהגות חייתית במקורה). יש להחזיר שוב ושוב תשומת לב להתנהגות זו בכדי להביא אליה מודעות וללמוד לכבד את האוכל והאכילה. כמובן שגם תוכן המזון משמעותי, והמטרה היא להקל כמה שיותר על מערכת העיכול ולשמר הרגל זה כאורח חיים מונע מחלות. לרוב נתחיל מהמלצה גורפת לנסות חודש אחד ב
הפסקה מוחלטת של צריכת מוצרי חלב, וגם של מזון מעובד ומתועש המכביד על מערכת העיכול כמו גם על מערכת העצבים (שאותה אנו מעוניינים להרגיע), מכיוון שכימיקלים אינם תורמים לרוגע.
אורח חיים
יש לבחון גם גורמים פסיכולוגיים אשר מעודדים סימפטומים של IBS . יש לשאול "מהם הנושאים שמטרידים אותי בחיי?" עם בחינתם של גורמים אלו ניתן לנטרל אותם ולהביא את הרפואה של היוגה לשלמות. יש להסכים לבצע שינויים באורחות החיים בכדי להביא ריפוי. כאשר מרגישים את השקט שבפנים קל יותר להעניק לעצמך רוגע, לתרגל תרגילי נשימה וגוף ולכבד את המסרים שמגיעים מהגוף. בתוך הגוף מצוי הידע לגבי מה יביא לחיינו בריאות ומה לא.
לסיכום
בעיני היוגה, כמעט כל מחלה או בעיה פיזיולוגית מתחילה בנפש. המצב הטבעי שלנו הוא מצב של רגיעה, וכשמשהו לא בסדר בגוף, זה אומר שאנחנו במצב לא נורמאלי, המצריך שינוי וטיפול. זהו המקום החשוב ביותר ושורש ההתהוות של חיינו, לכן נתחיל משם, וננסה לשוב את המצב הראשוני של איזון נפשי. לא מתייחסים לשום דבר כבדרך אגב, ומרגע האבחון מכוונים באופן מדויק אל המטרות הספציפיות של אותו מטופל. לרוב אדם מגיע ליוגה הטיפולית מסיבה אחת מסוימת (כאבי גב, פריצת דיסק, אסטמה וכו') אך "מרוויח" הרבה מעבר לכך – שלוות נפש, איזון פיזי, שינה טובה, נשימה עמוקה ושליטה על חייו. דרך היוגה ניתן לממש את הפוטנציאל הגבוה ביותר שלנו כבני אדם.