פריסה ארצית

שלושת הגונות (Gunas)

היוגה טוענת שכל ה"יש" בעולם: החומר, צורות החיים, צורות המחשבה, ההתנהגויות והנטיות שלנו, אינן אחידות. איכויות שיוצרות גיוון ושוני מצויות ביסוד הטבע. לפי היוגה קיימות שלוש איכויות שונות שהשילובים ביניהן יוצרות את המגוון השלם של הנטיות ההתנהגותיות שלנו. הכרת שלושת האיכויות הללו מועיל מאוד בניהול חיינו וברצון שלנו להצליח. הוא גם מסביר את חוסר ההצלחה שלנו בהקשרים מסוימים. עם הכרת הגונות נוכל להכיר את עצמנו  ולטפח חיים טובים יותר.

      
שלושת האיכויות נקראות גונות (Guna ביחיד). והן: ראג'ס (Rajas) , סאתווה (Sattva) ותאמאס (Tamas). להלן הסבר על כל אחת מהאיכויות הללו : ראג'ס– האיכות הפעילה, מניעה ומזיזה כוחות של שינוי, מעוררת ומפירה איזון קודם. זוהי איכות של כוח החיים, ללא איזון וללא המשכיות, היא ביטוי של הרצון הריגעי, מושפע ומשפיע מכוחות הרגש של דחייה ומשיכה, פחד ותאווה. תאמאס – איכות פאסיבית, כוח שלילי שמונע התפתחות ושינוי, הוא שומר על מצב קיים. זהו כוח של חושך, חוסר רגש ורגישות, כבדות, התנוונות ומוות. זוהי איכות המחזקת חוסר המודעות וההצמדות לדברים בחיים. סאתווה –האיכות המאזנת, שואפת להרמוניה בין השתיים האחרות. זוהי איכות רוחנית של אור, אהבה, התפתחות של מודעות ותודעה, היא מטפחת אמונה, שליטה עצמית, צניעות וכנות.
חוקי הגונות
1) חוק השינוי – שלושת הגונות נמצאות תמיד במזיגה זו בזו ובשינוי. יש סאטווה בראג'ס וטאמאס בסאטווה וכו'. איזון, אם קיים, הוא זמני ותמיד עלינו להיות ערוכים לכך שהאיזון הקיים ישתנה.
2) חוק ההתמדה – בכל מצב נתון יש איכות אחת שלטת. איכות זו תתמיד למשך זמן מה, עד לשינוי הבא.
ניתן להמשיל את שני החוקים הללו למחזור של יום. הלילה (תאמאס) מוביל לאיכות הדמדומים – שחר (ראג'ס) אשר מוביל ליום (סאתווה) ושוב מוביל לאזור דמדומים (ראג'ס) אשר שוב מוביל ללילה. במהלך משך אחד נוטה הגונה השלטת להישאר באופן מתמיד אך היא בסופו של דבר תשתנה. למרות שהראג'ס היא זמנית במהלך משל היום שתארנו, בחיינו המודרניים היא בדרך כלל השלטת היות והיא מייצגת את התשוקות והפחדים המתמשכים שלנו. עם זאת, טיפוח של איכות הסאטווה, כפי שעושה היוגה, מחלצת אותנו מהטלטולים הרבים והסבל שגונה זו יוצרת בנו. כפי שניתן יהיה לראות ניתן לרתום את הגונה הזו לסאטווה ולעודד התפתחות אישית ושחרור. מהמשל של מחזור היום ניתן גם להבין שאפילו במצב של סאטווה יתרחש שינוי לעבר ניוון (תאמאס) והדומה למסלול התפתחות אישית מסוים שהיה טוב לנו עשוי להפוך למנוון בעתיד.
היוגה ואיור-וודה (מדע הרפואה ההודי) מטפחים את הגונה של הסאטווה והם עושים זאת באמצעות תזונה, תרגול וטיהור הגוף וההכרה. רמת הסאטווה בנו קובעת האם אנו בשלים לעבור שלב מבחינה התפתחותית באבולוציה שלנו. בהקשר זה יש לציין שמאכלים, תבלינים ומחשבות מקוטלגים על פי הגונות וקיים קשר ישיר בין מה שאנו אוכלים לבין מה שאנו חושבים. לטאמאס יש השפעה מושכת לכיוון מחלה וחוסר תיפקוד. למחלות ומצבים כרוניים למשל יש איכות טאמאסית מובהקת.
כמו שנאמר הגונות מעורבבות זו בזו וקיימים שילובים שלהם. 
אלו מייצגים נטיות התנהגותיות ואף תפישות עולם של אנשים שונים:
 

תאמאס

ראג'ס

סאתווה

תאמאס כוח המונע משיכה מעלה לעבר התפתחות, מייצג שמירה על כוח ואינטרסים אישיים הכוח המתמיד ששומר על יציבות בסטווה למרות מכשולים. שומר על איזון תחת השפעות.
ראג'ס אלימות, תוקפנות שמונעות מבערות ואשליות. חוסר רגישות כלפי האחר. הכוח שמעודד התפתחות בסטווה. כוח שמושך מעלה, מביא אנרגיה של ריפוי ואינטגרציה
סאתווה רוחניות של כתות, כישוף ואמונות טפלות אידיאליזם דתי, פונדמנטליות, אגרסיביות חוסר סבלנות כלפי השונה

 

האיכות הראג'סית בסאתווה הוא הכוח המניע את ההתפתחות שלנו כבני אנוש. הוא המוביל אותנו לריפוי ולאור גדול יותר. האיכות הראג'סית הנמוכה מובילה אותנו נמוך יותר לעבר היצמדות, אגו ואשליה. היוגה מפתחת את הכוח הראג'סי הגבוה (הראג'ס שבסאתווה) היות והיא זו שמעוררת את אנרגיית הקונדליני המובילה להארה, מימוש עצמי ומצבי תודעה גבוהים יותר.
נוכל לראות בחיינו את הגונות בפעולתן וכיצד אנו משתפים פעולה איתן ומטפחים אותן בהקשרים שונים של חיינו. נוכל לראות שאנו נמצאים בהן זמן מה: לפעמים דקות, ימים או אף שנים ואחר כך עוברים מצב. נוכל ללמוד באמצעות מודעות עצמית על התוצאות שלהן בחיינו ולטפח את אותן הנטיות המובילות אותנו למימוש עצמי, שמחה ואושר.

קידום אתרים

עיצוב ובניית אתרים