פריסה ארצית

על הנחיריים ותכונות האישיות

שני ערוצי האנרגיה הראשיים האידה והפינגאלה מיצגים שני אספקטים של האישיות שלנו: הנקבי והזכרי. המטרה היא לאזן בין שתי האנרגיות האלה. מדעני היוגה הקדומים ידעו ששני ערוצים אלה מתקשרים עם הנחיריים – הפינגאלה לנחיר הימני והאידה לנחיר השמאלי.  הם גם ידעו שזרימת האוויר בלתי מאוזנת בנחיריים משפיעה על אופן התפיסה, ההתנהגות והשיפוט שלנו .

במאמר על הגוף על פי היוגה דיברנו על אנרגית החיים (פראנה) אשר זורמת בגוף בערוצי אנרגיה הנקראים נאדים (nadis). שני ערוצי אנרגיה מרכזיים עוברים לאורך עמוד השדרה וחוצים זה את זה במקומות מרכזיים הקרויים צ'אקרות. שני ערוצי האנרגיה האלה הם האידה והפינגאלה והם מייצגים שני אספקטים של האישיות שלנו: האידה (Ida) הינו ערוץ אנרגיה המייצג את האספקט הנקבי של האישיות. הערוץ השני- הפינגאלה (Pingala) מייצג את האספקט הזכרי של האישיות. המטרה היא לאזן בין שתי האנרגיות האלה. מדעני היוגה הקדומים ידעו ששני ערוצים אלה מתקשרים עם הנחיריים – הפינגאלה לנחיר הימני (הנשימה דרכו מחממת, ויוצרת אקטיביות) והאידה לנחיר השמאלי (הנשימה דרכו מקררת, ויוצרת פאסיביות). הם גם ידעו שזרימת האוויר בלתי מאוזנת בנחיריים משפיעה על אופן התפיסה, ההתנהגות והשיפוט שלנו בעולם.
מחקר המאשש את הממצאים הקדומים האלה התפרסם בשנת 1993 בידי דויד שנהוף-קהלסה באוניברסיטת סאן-דייגו. המחקר עשה שימוש בסורק מוח EEG ובדק את הקשר שבין פעילות אונות המוח לזרימת האוויר בנחיריים. החוקר גילה שאכן האונה המוחית מושפעת מזרימת האוויר בנחיר שממולה. כלומר האונה הימנית מושפעת מנחיר שמאל והאונה השמאלית מושפעת מנחיר ימין. ממחקר המוח אנו יודעים שכל אונה תופשת את העולם ומסיקה מסקנות אחרות לגביו. כמו כן האונה המוחית הדומיננטית משפיעה על קבלת ההחלטות שלנו.
מה ההבדל בין 2 האונות של המוח?

סווארה יוגה

האונה השמאלית – לוגיקה –  אחראית על השפה, מלל, דקדוק, לוגיקה וניסוח. היא ממירה מילים לרעיונות, בוחנת את הפרטים, מחזקת ראיה אופטימית על העולם. היא אחראית על  שמחה, חיוניות, החצנה, לקיחת סיכונים והרפתקנות.
האונה הימנית – יצירתיות –  מראה את התמונה של הרעיון, היא מאפשרת ראיה כוללנית, פרשנות הוליסטית של מה שנקרא, הבנה הרגשית, הומור, מטאפורות, תמונה מרחבית, כיווניות ומרחק. היא מחזקת ראיה חוששת ופסימית של המציאות, על התכנסות, אינטונאציה, שמרנות, רגישות למוסיקה, אומנות, תלת מימד, יצירתיות, דמיון וכוחות גבוהים יותר.
סווארה יוגה – המחזוריות של הנשימה דרך האף
היוגה מלמדת אותנו שמתרחש אצל כולנו מחזור יומי בזרימת האוויר בנחיריים. מחזור זה קרוי 'סווארה' (Swara). בתעלות האף שלנו מצויים כלי דם והפרשות המאפשרות פחות או יותר זרימת אוויר בזמן נתון. אצל רובנו קיים מחזור של   1.5-3 שעות של מחזור סאוורה בו נחיר אחד יותר פתוח מהשני. היות וכל נחיר משפיע על ערוץ אנרגיה מרכזי ואחת מן האונות, אפשר להבין שזו מעודדת פעילות וראיית מציאות באופן מסוים. אם הנחיר הימני פתוח (אונה שמאלית של המוח) הזמן טוב לפעילות אקטיבית, יציאה החוצה מעצמנו, אסרטיביות הוראה והדרכה. כאשר הנחיר השמאלי פתוח יותר (אונה ימנית) הזמן טוב לפאסיביות, התכנסות, שקט, למידה עצמית. כאשר מתרחשת חלופה במחזור ושני הנחיריים פתוחים באופן שווה, זהו הזמן הטוב ביותר למדיטציה.
רבים מאיתנו סובלים לעתים מאף סתום. חלקנו אף סובל ממצבים כרוניים של אלרגיה, קדחת השחת ונזלת. לחלקנו המחיצה הפנימית המחלקת את האף לשתי כניסות האוויר אינה ישרה. במקרים אלה זרימת האוויר אינה מאוזנת. במידה והנחיר הימני סתום באופן קבוע האדם יטה לחשוב ולתפוש את העולם באופן זהיר יתר על המידה, אולי אפילו פסימי, ייזהר יותר, יחווה פחד, ניכור ואולי אף חרדה, וגם יסבול יותר מקור. במידה והנחיר השמאלי סתום באופן קבוע יחווה אדם פזיזות גדולה יותר, הרפתקנות וחוסר רגישות כלפי אחרים, ועלול לסבול מחום. אפילו בסמנים ברורים של חשש מוצדק הוא עשוי לפעול על אף בטחונו. חשוב לציין שהיוגה יכולה לעזור בכל המקרים הללו של חוסר האיזון החל ממניעתם וכלה בפתירתם. תגובה חזקה של סינוסים ונזלת מתרחשת כתוצאה מחשיפה לאלרגן אותה מפרש הגוף כהתקפה. תגובות נוספות הן לקור ותגובות רגשיות וזכרונות קדומים. לתופעות האלה, מציעה היוגה פתרונות.
בדיקה שאתם יכולים לעשות מפעם לפעם היא להניח את כף היד קרוב לנחיריים ולבדוק באיזה נחיר הזרימה פתוחה יותר? כמו כן אפשר לתרגל תרגילי פראנימה בסיסיים. אלה משפרים ומאזנים את זרימת האוויר בנחיריים ואת מצב ההכרה. תרגלי פראנימה נלמדים בשיעורי יוגה בסיסיים ומתקדמים. פירוט תרגילי הפראנימה השונים ויתרונותיהם, במאמר הבא.

קידום אתרים

עיצוב ובניית אתרים